Smacznie i zdrowo, czyli najlepsze przekąski nie tylko na diecie

Osoby zmagające się z cukrzycą powinny ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów. Ale nie oznacza to, że już nigdy nie będą mogły cieszyć się smakiem słodkich przysmaków. Kluczowe będzie znalezienie odpowiednich i prostych sposobów, aby regularnie włączać do swojego życia zdrowe i pełne smaku przekąski. Dzięki odpowiedniej różnorodności pożywnych pokarmów możesz kontrolować poziom cukru we krwi, zmniejszyć ryzyko powikłań związanych z cukrzycą i poprawić ogólny stan zdrowia. Zdrowa dieta pomaga również w redukcji nadwagi i obniża ciśnienie krwi, co może dodatkowo zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy. Głównym celem jest dopasowanie się do ogólnych zaleceń dotyczących spożycia różnych składników odżywczych przy zachowaniu zalecanych poziomów węglowodanów, tłuszczów i białka. Dzięki temu będziesz się dobrze czuć z tym, co jesz… a także ile ilesz!

Fit przekąski, czyli jagody i białko

Owsianka jest odżywczym, pełnoziarnistym pokarmem, który jest bogaty w rozpuszczalny błonnik – ten może pomóc w obniżeniu poziom cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że owsianka może obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2 nawet o 10%. Obfituje dodatkowo w przeciwutleniacze, a także jest źródłem żelaza, cynku i składników istotnych dla kontroli poziomu cukru we krwi. 

 

Miska płatków owsianych posypanych jagodami, orzechami lub nasionami i łyżką greckiego jogurtu stanowi doskonałe, wysokobłonnikowe, wysokobiałkowe i niskoglikemiczne śniadanie. Jogurt grecki, który jest odcedzany, aby usunąć nadmiar wody i serwatki, ma gęstszą i bardziej kremową konsystencję niż zwykły jogurt. Zwykle ma również mniej kalorii, co czyni go doskonałą fit przekąskę – doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do owsianki, ale stanowi również świetną przekąskę samą w sobie. 

 

Jagody i borówki, są bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, a także mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi. Zawierają również antocyjaninę, flawonoid, który, jak wykazano, zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym komórek. Miska borówek z garścią migdałów stanowi szybką, pożywną i satysfakcjonującą przekąskę. Możesz również spróbować zmieszać borówki ze wspomnianym już jogurtem greckim lub kefirem, aby uzyskać kremowe i bogate w przeciwutleniacze smoothie. 

Fit przekąski, czyli gryka i czekolada

Dobrym źródłem antyoksydantów i flawanoidów jest również gryka. Japończycy od wieków używają jej i uznają za zdrową żywności. Możesz spróbować upiec grykę i posypać ją jagodami, orzechami, nasionami i zwykłym jogurtem greckim – gwarantujemy, że o tym smaku nie zapomnisz przez dłuższy czas. 

 

A co powiesz na ciemną czekoladę? Tak to też fit przekąska, którą śmiało możesz włączyć do jadłospisu! Zachwyca nie tylko smakiem,  ale zawiera także  wiele przeciwutleniaczy i flawonoidów. Badania wykazały również, że ciemna czekolada może obniżyć ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi u osób zmagających się z cukrzycą. Ciemna czekolada zawiera też niewielką ilość kofeiny, która może pomóc poprawić przepływ krwi – to bez wątpienia doceniają osoby doświadczają skurczów nóg.