Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

Gwiazdy i celebryci coraz częściej podkreślają zalety diety bezglutenowej. Ich śladem idzie wiele osób, które chcą prowadzić zdrowy styl życia i eliminować z jadłospisu szkodliwe składniki. Czy dieta bez glutenu rzeczywiście jest zdrowa?

Gluten – czym jest i czy jest bezpieczny dla zdrowia?

Gluten to naturalne białko, które występuje w pszenicy. Jego spożywanie jest niebezpieczne dla osób chorych na celiakię. Pozostałe osoby mogą jeść gluten bez żadnych obaw. Białko pszeniczne powinno znaleźć się już w diecie niemowląt od 7. miesiąca życia – w przeciwnym razie u dziecka może rozwinąć się celiakia (cierpi na nią około 1 proc. społeczeństwa).

Dietetycy i lekarze podkreślają, że nie ma żadnych dowodów na to, by dieta bezglutenowa była zdrowsza niż zwykła w przypadku zdrowych osób. Wręcz przeciwnie – często okazuje się, że w żywności bezglutenowej jest znacznie więcej konserwantów, emulgatorów i barwników niż w klasycznym pieczywie lub makaronie pszenicznym. Z tego powodu zdrowiej jest pozostać przy posiłkach, które zawierają gluten.