Jak wyfiletować karpia? Znamy szybki i prosty sposób

jak wyfiletować karpia

Karp to ryba niezastąpiona na świątecznym stole, jednak ze względu na jej smak oraz walory zdrowotne sięgamy po nią coraz częściej przez cały rok. Jedyne, co może nam w niej przeszkadzać, to duża ilość ości. Pozbycie się ich nie jest jednak tak trudne jak mogłoby się wydawać. Podpowiadamy, jak wyfiletować karpia szybko i sprawnie.

Jak wyfiletować karpia, by zyskać prawdziwą radość z jedzenia?

Koszmar każdej gospodyni? Kiedy po podaniu pięknie wyglądającej i apetycznej ryby, okazuje się że zostało w niej wiele ości, a nasi goście z trudem wyjmują je na talerzyk. To krępująca sytuacja zarówno dla kucharki, jak i osób spożywających potrawę. Z jednej strony goście mogą mieć problem z dyskretnym wyjmowaniem ości z ust, co może wyglądać mało elegancka. Gospodyni czuje się zaś skrępowana, że podała niewyfiletowaną rybę. Czy rezygnować zatem z jedzenia karpia? Oczywiście, że nie. Trudno sobie wyobrazić wigilię i inne rodzinne uroczystości bez karpia faszerowanego i w galarecie. Wystarczy sprawdzić nasz sposób na to, jak wyfiletować karpia i przekonać się jakie to łatwe. Zanim jednak przejdziemy do kolejnych czynności, jakie musimy wykonać, skupmy się na odpowiednim przygotowaniu naszej ryby. Karp posiada specyficzny posmak (określany jako mulisty), na początku warto go usunąć. Możemy w tym celu przelać rybę gorącą wodą, obłożyć plastrami cebuli i wstawić do lodówki na noc lub moczyć ją w… mleku. Dzięki temu nie tylko pozbędziemy się tego nieciekawego posmaku, ale także mięso zyska na delikatności i soczystości. Następnymi krokami jest oczyszczenie ryby z łusek i jej wypatroszenie: należy użyć do tego celu ostrego noża i ustawiając go pod niewielkim kątem przesuwać energicznie ostrze od ogona po głowę. Nie powinno być to problematyczne, ponieważ karp posiada mało łusek. Aby wyfiletować karpia, wystarczy wykonać nacięcie przez całą jej długość, wyjąć wnętrzności i dokładnie oczyścić.

Jak wyfiletować karpia w kilka minut?

Kiedy karp jest już wypatroszony, odcinamy mu ogon oraz płetwy (nóż należy umieścić pod płetwą – to ważne). Teraz przystępujemy do najważniejszych czynności, czyli jak wyfiletować karpia:

  •  nakładamy rękawiczki jednorazowe, żeby dłonie nie przeszły zapachem ryby;
  • musimy ułożyć rybę na brzuchu oraz włożyć palce w jej skrzela (zapewni to stabilny chwyt), trzymając ją mocno ścinamy dokładnie cały jej grzbietnie wyjmując palców ze skrzeli, obcinamy głowę przy samych skrzelach;
  • tak przygotowaną rybę najlepiej pokroić w dzwonka – to ułatwi dalsze filetowanie;
  • potrzebujemy cienkiego nożyka, którym delikatnie oddzielamy mięso od ości (tak żeby nie uszkodzić mięsa), ruchem od góry grzbietu w dół;
  • postępujemy tak z każdym kawałkiem.

Jeśli nie chcemy kroić ryby w dzwonka, a zależy nam na dwóch dużych filetach, wystarczy po odcięciu głowy ułożyć karpia na boku i jednym, mocny pociągnięciem odkroić filet od strony głowy do kręgosłupa (tak samo z drugiej strony). Ości brzuszne, które zostaną w rybie usuwamy za pomocą zwykłej pęsety, pewnie je chwytając i wyciągając. Tak przygotowana ryba będzie prezentowała się pięknie, a my unikniemy kuchennej wpadki. Nasz sposób na to, jak wyfiletować karpia warto sprawdzić przy kolejnej okazji, na pewno się uda!