produkty wegańskie

Kilka słów o produktach wegańskich bogatych w białko

Zdecydowana większość osób, mówiąc o produktach bogatych w białko, z pewnością wymieni mięso. Nie należy zapominać jednak, że lista jest o wiele dłuższa i nawet osoby, które na co dzień rezygnują ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, mogą dostarczać białko wraz z ważnymi dla zdrowia aminokwasami. Przykładem może być np. fasola czy falafel… a to dopiero początek wysokobiałkowych produktów wegańskich.

Wysokobiałkowe produkty wegańskie

Doskonałym źródłem białka są rośliny strączkowe, takie jak np. groch, soczewica czy ciecierzyca. Na tym jednak nie koniec zalet. Rośliny strączkowe są w ekspresowym tempie trawione przez nasz organizm. To właśnie dzięki temu możliwe jest utrzymanie cukru we krwi na stałym poziomie, a uczucie sytości trwa zdecydowanie dłużej. Mimo że niejednokrotnie o tym zapominamy podczas przygotowywania posiłków, to rośliny strączkowe znajdują się na podium, jeśli chodzi o zawartość białka. Zastanawiasz się, jak przemycić możliwie jak największe ilości białka do codziennej diety? Z pomocą przyjdzie np. catering dietetyczny BistroBox, który oprócz diet wegańskich posiada wiele innych propozycji, spośród których każdy znajdzie coś dla siebie!

Wracając jednak do tematu wysokobiałkowych produktów, nie sposób nie wspomnieć także o produktach sojowych. W tym przypadku lista jest długa, ponieważ do wyboru mamy różnorodne jogurty, tofu, a nawet mleko sojowe. Z kolei osoby regularnie uprawiające sport i dbające o formę sięgają po białko sojowe. Różnorodny wybór smaków sprawia, że nawet najbardziej wybredni klienci trafią na produkt w pełni dopasowany do swoich preferencji.

Nie sposób nie wspomnieć także o orzechach i ziarnach, które wprost obfitują w białko i uznawane są za jedne z najbardziej wartościowych źródeł. Weganie, pragnący dostarczyć do organizmu możliwie jak najwięcej białka, powinno sięgać po pistacje, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, a także ziemne. Doskonałym źródłem białka jest także masło orzechowe. To z powodzeniem można dodawać do deserów, makaronów, a nawet jeść bezpośrednio ze słoika.