Poznaj 3 najlepsze polskie superfoods!

jarmuż

Superfoods, superżywność, te hasła zna już niemal każdy z nas. Nie każdy jednak wie, co dokładnie się za tym kryje oraz, jakie rodzime produkty mogą zyskać miano superżywności. Podpowiadamy, jakie polskie superfoods warto uwzględnić w swoim jadłospisie i dlaczego!

Orzechy włoskie

Pyszne, sycące, zdrowe, takie są właśnie orzechy włoskie, czyli polskie superfoods, które z powodzeniem można posadzić we własnym ogrodzie oraz bez problemu dostać w większości sklepów. Orzechy włoskie przynoszą ogromne korzyści dla zdrowia, albowiem posiadają spore zasoby wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu, a także zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Kwas elagowy, który znajdziemy w składzie orzechów włoskich wpływa pozytywnie na odporność. To jednak nie wszystko. Niektóre badania pokazują, że orzechy wykazują działanie antynowotworowe. Warto jednak pamiętać, że włoskie orzechy, podobnie, jak wszystkie inne gatunki orzechów, są wysokokaloryczne. Nie można zatem ich spożywać bez ograniczeń, szczególnie jeśli zależy nam na szczupłej sylwetce.

Dynia

Ten znamienny przykład polskiego superfoods zna każdy z nas. Wszak z dynia stosunkowo często gości na polskich stołach w formie rozmaitych potraw. Dynia wykazuje działanie minimalizujące ryzyko zachorowania na raka dzięki zawartości beta-karotenu. Dodatkowo kukurbityna, która znajduje się w składzie pestek dyni, działa przeciwpasożytniczo. Dla tych, którzy chcą schudnąć ważną informację będzie ta, że nasze polskie superfoods jest mało kaloryczne i sycące. Warto uwzględnić je zatem w swojej diecie.

Jarmuż

Jarmuż jest odmianą kapusty warzywnej, która z powodzeniem można uprawiać we własnym ogródku. Nie jest on tak popularny jak pozostałe z wymienionych polskich superfoods, a szkoda. Wszak jarmuż zawiera bardzo duże ilości składników odżywczych i cennych składników, w tym witaminę C, E, K, PP, B, H, białko, żelazo, kwas foliowy, fluor, fosfor, potas, magnez oraz związki siarki. Podobnie jak dynia, jarmuż jest mało kaloryczny oraz lekkostrawny, dlatego warto go włączyć do swojej diety. Jako ciekawostkę, warto również wspomnieć o tym, że jarmuż występuje często jako składnik w słynnej diecie Adele, na której piosenkarka straciła około 50 kilogramów!