Niejednokrotnie słyszy się, że witamina C powinna być nieodłącznym elementem w naszej codziennej diecie. O tym jak ważne jest to, aby pamiętać o włączaniu jej do posiłków czy regularnym suplementowaniu pisaliśmy tutaj.
Mimo to w dalszym ciągu wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, dlaczego jest to tak ważne. Otóż witamina C jest niezwykle pomocna w przyswajaniu żelaza. Ponadto odpowiedzialna jest również za zwiększenie metabolizmu lipidów.
Dotychczas udało się udowodnić również, że jest ona wymagana do syntezy kolagenu. To właśnie dlatego w tak znacznym stopniu wpływa na prawidłowy stan tkanki łącznej. Co więcej, witamina C pełni niezwykle ważną rolę w stomatologii. Dlaczego? Jest w stanie zwalczyć bakterie wywołujące próchnicę. Wzmacnia też zęby i dziąsła.
Witamina C na odporność
Jak już wspominaliśmy, witamina C jest pomocna w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Przyjęło się, że minimalne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi około 1 mg na kg masy ciała u osób dorosłych i 2 mg na kg masy ciała u niemowląt i dzieci. Z kolei optymalna dawka witaminy C wynosi 200 mg.
Na tym etapie nie sposób nie wspomnieć o owocach, które są bogatym źródłem witaminy C:
- acerola,
- cytrusy, np. cytryna, pomarańcza, grejpfrut, mandarynka,
- kiwi,
- truskawki,
- czarna porzeczka,
- papaja.
Mimo że wiele osób zupełnie o tym zapomina, to witaminę C zawierają również warzywa, jak np. papryka, brokuły czy brukselka. Z kolei witamina C w tabletkach ma dokładnie taką samą budowę chemiczną jak ta, która obecna jest w pożywieniu.