Rola witaminy C w codziennej diecie

Niejednokrotnie słyszy się, że witamina C powinna być nieodłącznym elementem w naszej codziennej diecie. O tym jak ważne jest to, aby pamiętać o włączaniu jej do posiłków czy regularnym suplementowaniu pisaliśmy tutaj.  

Mimo to w dalszym ciągu wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, dlaczego jest to tak ważne. Otóż witamina C jest niezwykle pomocna w przyswajaniu żelaza. Ponadto odpowiedzialna jest również za zwiększenie metabolizmu lipidów.

 Dotychczas udało się udowodnić również, że jest ona wymagana do syntezy kolagenu. To właśnie dlatego w tak znacznym stopniu wpływa na prawidłowy stan tkanki łącznej. Co więcej, witamina C pełni niezwykle ważną rolę w stomatologii. Dlaczego? Jest w stanie zwalczyć bakterie wywołujące próchnicę. Wzmacnia też zęby i dziąsła. 

Witamina C na odporność

Jak już wspominaliśmy, witamina C jest pomocna w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Przyjęło się, że minimalne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi około 1 mg na kg masy ciała u osób dorosłych i 2 mg na kg masy ciała u niemowląt i dzieci. Z kolei optymalna dawka witaminy C wynosi 200 mg. 

Na tym etapie nie sposób nie wspomnieć o owocach, które są bogatym źródłem witaminy C: 

  • acerola,
  • cytrusy, np. cytryna, pomarańcza, grejpfrut, mandarynka,
  • kiwi,
  • truskawki,
  • czarna porzeczka,
  • papaja. 

Mimo że wiele osób zupełnie o tym zapomina, to witaminę C zawierają również warzywa, jak np. papryka, brokuły czy brukselka. Z kolei witamina C w tabletkach ma dokładnie taką samą budowę chemiczną jak ta, która obecna jest w pożywieniu.