Kurkuma – jakie są jej właściwości?

Kurkuma to popularna przyprawa w kuchni wschodniej. W Polsce od lat stosuje się ją w celu nadawania wypiekom charakterystycznego, żółtego koloru. Jakie są właściwości zdrowotne kurkumy?

Kurkuma – jaki ma wpływ na organizm?

Kurkuma jest przyprawą o wszechstronnym działaniu na organizm. Udowodniono, że ma pozytywne działanie na ludzki mózg – jej regularne spożywanie chroni przed pojawianiem się zmian w mózgu na skutek udaru lub choroby Alzheimera. Zawarte w przyprawie tumeron i BDMC pobudzają komórki mózgowe i mają znaczenie również w terapii depresji lub zaburzeń osobowości. Jej spożywanie jest polecane w profilaktyce nowotworów skóry, płuc, przełyku i jamy ustnej, wątroby, prostaty i szyjki macicy. Dodatkowo zaobserwowano, że kurkuma wspomaga działanie taxolu, czyli leku na nowotwory złośliwe piersi.

Kurkumę warto dodawać do potraw spożywanych jesienią i zimą, gdyż zawarte w niej substancje mają działanie przeciwwirusowe. Dzięki temu wspierają odporność organizmu i skracają czas trwania przeziębienia.