Oliwa z oliwek chroni przed chorobami serca

Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych składników diety. Jej duże ilości do potraw dodają mieszkańcy Krety, którzy od setek lat mogą poszczycić się długowiecznością i niewielką liczbą zachorowań na choroby układu krążenia. Dlaczego warto jeść oliwę z oliwek? Jaki jest jej wpływ na serce?

Oliwa z oliwek ważna w profilaktyce chorób układu krążenia

Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego spożywają największe na świecie ilości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Lekarze i naukowcy obserwują u nich najmniejszą zachorowalność na choroby układu krążenia, między innymi miażdżycę. Oliwa przyczynia się do tego w ogromnym stopniu. Znajdujące się w niej polifenole mają pozytywny wpływ na serce, gdyż łagodzą stany zapalne zachodzące w organizmie i neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu ściany naczyń krwionośnych są mocniejsze, a układ krążenia pracuje wydajniej. Dodatkowo oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i cukrzycy typu II, co sprawia, że jest polecana w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych.