Cukrzyca w ciąży – jakich produktów unikać?

Cukrzyca ciążowa może dotknąć każdą kobietę, bez względu na jej wcześniejszy stan zdrowia. Pod wpływem hormonów ciążowych zmienia się metabolizm, co może przyczynić się do pojawienia się insulinooporności. Co zrobić w przypadku jej wykrycia? Jak jeść, gdy cierpi się na cukrzycę ciążową?

Cukrzyca ciążowa – lista produktów zakazanych

W przypadku stwierdzenia u ciężarnej cukrzycy, niezbędne jest wprowadzenia zmian w jadłospisie. Powinny z niego zniknąć wszelkie słodycze oraz węglowodany proste. Ilość węglowodanów powinna być ograniczona do niezbędnego minimum, a miejsce białego pieczywa, makaronów i pierogów oraz klusek powinny zająć produkty pełnoziarniste, mąka razowa oraz kasze. Ważne jest unikanie słodzonych serków, jogurtów, miodu, a nawet przekąsek takich jak paluszki lub popcorn. Ponadto z jadłospisu wyklucza się wysokokaloryczne owoce – banany, czereśnie, winogrona. Błonnik i witaminy bezpieczniej jest dostarczać z warzyw, lecz gdy ma się ochotę na owoce, można sięgnąć po kwaśne jabłko, gruszkę lub cytrusy.